Kunstmatig eiland Costa Rica

door | jul 5, 2022 | Werk | 0 Reacties

Kunstmatig eiland Costa Rica

Bij de bouw van een kunstmatig eiland in Costa Rica voor APMT Maersk werd deze technologie door van Oord toegepast. Ik was hierbij betrokken als planning manager voor de VOBAM Combinatie.

Er werd gebruik gemaakt van een sleephopperzuiger.

Technische Beschrijving van een Sleephopperzuiger

Inleiding

Een sleephopperzuiger is een baggerschip dat bodemmateriaal van zee- of rivierbodems opzuigt met één of twee zuigbuizen. Aan het uiteinde van deze buizen bevindt zich een sleepkop, die als een grote stofzuigermond over de bodem wordt gesleept.

Sleepkop

De sleepkop wrikt en zuigt bodemmateriaal los. Sommige systemen hebben een onderwaterpomp op de sleepkop voor extra zuigkracht en verhoogde productiesnelheid.

Zuigslang en wapening

De zuigslang verbindt het schip met de sleepkop en moet robuust zijn om zware belasting en slijtage te weerstaan. De slang is vaak versterkt met staal of andere sterke materialen om hoge druk en abrasieve deeltjes te weerstaan. De flexibele structuur vangt bewegingen van het schip en de sleepkop op zonder te scheuren.

Voorwaartse snelheid

Tijdens gebruik moet een sleephopperzuiger altijd een voorwaartse snelheid behouden. Dit zorgt ervoor dat de sleepkop efficiënt bodemmateriaal kan opzuigen in plaats van alleen water.

Opslag en afvoer

Het opgezogen zand-water mengsel wordt in het ruim van de sleephopperzuiger, de beun, opgeslagen. Overtollig water stroomt terug overboord, waardoor alleen het gewenste materiaal in de beun blijft.

Hydraulisch transport

De sleepkop wrikt bodemmateriaal los en brengt het in suspensie, waarna het via de zuigbuizen naar boven wordt getransporteerd door middel van hydraulisch transport.

Vertaal »